De Garnalenkoningin
Al vanaf de eerste echte vlaggetjesdag in 1959 wordt ieder jaar op wordt traditiegetrouw op 2e Pinksterdag de nieuwe Garnalenkoningin door de Zoutkamper vissersvloot binnengehaald. Zij spreekt dan haar rede uit waarin ze terugkijkt naar het afgelopen seizoen, maar ook naar de toekomst voor de visserij. Ze is een jaar lang het boegbeeld van de visserijsector in het Noorden en is dan ook wereldberoemd in Zoutkamp.
Het mysterie rondom de Garnalenkoningin
“Wie zal dit jaar de Garnalenkoningin zijn?” Dát is het grootste geheim van Zoutkamp en omstreken. Ieder jaar wordt er weer druk gespeculeerd , “Hoe zou ze er uit zien?”, “Wat voor jurk heeft ze dit jaar?”, “Wie zijn de Hofdames en wie is het Bloemenmeisje?”.
Het meest fantastische is dat de toekomstige Garnalenkoningin en haar hofhouding zich bewust zijn van het geheim. Het geheim omtrent de Garnalenkoningin is in de loop der jaren een traditie geworden! Zelfs de kleine bloemenmeisjes kunnen het voor zich houden, wat natuurlijk een hele prestatie is. Het viertal treft elkaar niet eerder dan Pinkstermaandag. De Garnalenkoningin weet dus niet eerder dan Pinkstermaandag wie haar hofdames en bloemenmeisje zijn en dat geldt vice versa ook zo.
Binnen de Stichting Vlaggetjesdag zijn er twee dames die de commissie Garnalenkoningin vormen. Zij zijn degene die het viertal bij elkaar zoekt. Hoe dit in zijn werk gaat, dat houdt de commissie voor zichzelf.
Het Kroontje van de Garnalenkoningin
Stichting Vlaggetjesdag heeft in 2010 besloten om een kroontje te laten maken voor de Garnalenkoningin. De dames van de commissie Garnalenkoningin zijn met deze opdracht op stap gegaan. Zij bezochten enkele juweliers, maar juwelier Dick en Elly Piersma Juweliers uit Dokkum stak er met kop en schouders bovenuit. De juwelier was ontzettend enthousiast en heeft een paar ontwerpen voor Stichting Vlaggetjesdag gemaakt. De dames van Stichting Vlaggetjesdag hebben het mooiste ontwerp uitgekozen. Ieder jaar wordt het kroontje naar Dick en Elly Piersma Juweliers gebracht en zij zorgen er geheel kosteloos voor dat het kroontje weer up-to-date is om Pinkstermaandag door de nieuwe Garnalenkoningin te worden gedragen. De Garnalenkoningin mag een jaar lang gebruik maken van dit mooie kroontje.
De jurk
De Garnalenkoningin mag zelf het ontwerp van haar jurk bepalen. Datzelfde geldt voor de Hofdames en het Bloemenmeisje. De kleur van de jurk wordt bepaald door de Garnalenkoningin. De Hofdames en het Bloemenmeisje moeten zich hieraan aanpassen. Zij hebben wel de vrije keuze, maar het moet een mooie kleurencombinatie zijn met de Garnalenkoningin.
De rede
De rede van de garnalenkoningin wordt geschreven door prominente figuren in de garnalenvisserij. Bekende namen zijn Lub Lap, Hendrikus Heidema, Hendrik Nienhuis, Matthijs van der Ploeg, Mark Nijhof en Johan Rispens.
Het inhoudelijk schrijven van de rede is tegenwoordig vaak een samenwerking. De nieuwe garnalenkoningin mag uiteraard een eigen draai geven aan de vorm.
De eerste rede van 1959 werd geschreven door Lub Lap, welke Dhr Que ook hielp met het opzetten van de eerste vlaggetjesdag.