Activiteiten van de Garnalenkoningin 2013 – 2014

image001

Pinkstermaandag 2013. De dag dat de nieuwe Garnalenkoningin voor het komend jaar bekend wordt gemaakt. Voor dit jaar is het Karin Wolters. Haar eerste officiële handeling is de toespraak voorlezen. Deze toespraak is onder aan de pagina te lezen.

image003

Op 15 juni 2013 bezoekt de Garnalenkoningin Lauwersoog tijdens de UNESCO Werelderfgoedweekend. Het weekend van UNESCO staat in het teken van muziek. Ali B., Kraantje Pappie en  Johannes Rypma treden op. Zij worden door Karin Wolters getrakteerd op een heerlijke portie garnalen.

image005

Op 2 augustus 2013 beleeft Zoutkamp misschien wel de leukste dag van het jaar. Dan mag Zoutkamp zich presenteren tijdens RTV Noord ‘s “Het leukste dorp van Groningen”. Op de warmste dag van het jaar is de Garnalenkoningin een goede gastvrouw. Op bovenstaande foto wordt zij met andere bekende dorpelingen vastgelegd in de Nachtwacht. 2 Weken later is de Garnalenkoningin aanwezig op de Media Centrale in Groningen bij de prijsuitreiking van “Het leukste dorp van Groningen”. Mede dankzij haar ambassadrice rol wordt Zoutkamp 2e.

image007

Een dag later is de Garnalenkoningin op 3 augustus aanwezig bij het een na grootste evenement van Zoutkamp “Zoutkamp beleeft het”. Naast het promoten van De Garnaal verzorgt Karin Wolters ook de prijsuitreiking bij de Visserijspelen.

image009

Op 10 augustus 2013 gaat de Garnalenkoningin naar Greetsiel voor een werkbezoek. Daar promoot ze de Hollandse Garnaal door onder andere toastjes met garnaal uit te delen aan het publiek.

image011

Ook op sportgebied heeft de Garnalenkoningin meerdere keren haar opwachting gemaakt. Zo verzorgde zij tijdens het BB – toernooi in Zoutkamp de prijsuitreiking en opende ze samen met burgemeester Wiersma van gemeente De Marne op 23 augustus 2013 het Kika Toernooi door gezamenlijk de aftrap te verrichten.

image013

Op 19 september 2013 bezoekt de Garnalenkoningin samen met een delegatie Garnalenvissers Den Haag. Daar wordt aan Sharon Dijksma een petitie aangeboden. Doel van deze actie was het behoud van de visgronden.

 

[blockquote author=”Garnalenkoningin 2013 Karin Wolters”]

Koninginnerede maandagmiddag, Zoutkamper haven

Beste visserlui en uw vele gasten,

Ik ben oprecht verheugd u allen hier te mogen zien na uw reis op de garnalenkotters. Uw gasten zijn van harte welkom in dit karaktervolle vissersdorp met haar trotse bewoners. Deze gemeenschap heeft haar bestaan op garnalen gevestigd en kent daarom haar verantwoordelijkheden. Ieder jaar blijkt immers dat de voornaamste ontwikkelingen rondom de garnaal uit deze regio komen. Het is reeds eerder gezegd; traditie erkennen is goed, maar slechts zij die aan de toekomst werken schrijven uiteindelijk de geschiedenis.

Wij kunnen er niet omheen dat de garnalenprijzen traditioneel één van de meest belangrijke zaken is waar ik mijn eerste woorden aan wijd. Wij kunnen stellen dat afgelopen jaar een heel goed jaar is geweest omdat de zee de garnalen spaarzaam doseerde. Ook komend jaar zal dit het geval kunnen zijn. Niet zozeer omdat de natuur dit beslist, maar zeker omdat er belangrijke visgronden in de Noordzee zullen sluiten als gevolg van het Natura 2000 proces. Wij moeten allen hopen dat dit geen ontwrichtende werking zal hebben op deze integere garnalengemeenschap.

In de Staatscourant hebben wij kunnen vernemen hoe aan het besluit ten aanzien van visserij in de beschermde Natura 2000 gebieden invulling wordt gegeven. De visserij wordt in deze uitwerking helaas nóg meer benadeeld dan voorheen afgesproken. De overheid wil immers vrije hand in het weren van de traditionele garnalenvisserij in die gebieden die slechts met best beschikbare technieken te bevissen zijn. De Noordelijke Vissersverenigingen hebben hier onlangs protest tegen gemaakt.

Bovenstaand proces is nog niet voltrokken of de beperkingen van visserij in de Waddenzee worden reeds voorbereid. Het is goed dat uw gemeenschap heeft ingezien dat steun vanuit de handelsbranche aan de visserij deze processen in uw voordeel doet voltrekken. Realiseert u dat samenwerking van àlle partijen met een belang in garnalen een vruchtbare bodem vormt voor een voorspoedige toekomst.

Uw gemeenschap heeft afgelopen jaar hard gewerkt om uw toekomst te garanderen. Uw succes met uw regionaal ontwikkelde Seewing en de toenemende succesvolle exploitatie van pelmachines in het naburige Leens zijn hier voorbeeld aan. Uw krachtige stem uit Zoutkamp in de totstandkoming van het MSC certificaat voor ecologisch duurzame visserij is eveneens voorbeeldig. Wij hopen dat de streefdatum van deze herfst behaald moge worden.

Het harde werken van de vissers aan boord is echter aan wettelijke banden gelegd. Slechts 48 uur aaneengesloten arbeid is nog toegestaan met een normale twee-koppige bemanning op een modern toegeruste garnalenkotter. Het zware leven van de Noordzeevissers wordt thans in succesvolle televisie-uitzendingen aan het hele land getoond. Nergens werken aan land mannen zo hard als mijn vissers, zelfs na het opleggen van de genoemde beperking. Het is daarom teleurstellend te zien hoe zeer de georganiseerde natuurbeweging het welzijn van deze ploeterende mensen tracht in te perken door de visgronden af te nemen. Natura2000 is een wet die wij als visserij respecteren. Het verlangen van inkrimping van de visserij boven deze eis is een opvatting over ecologisch behoud die helaas amper op wetenschappelijke of integere standpunten berust.

Om in het jaar 2014 nog op garnalen te mogen vissen heeft u van de minister een nieuwe vergunning nodig in het kader van de wet Natuurbeheer. U heeft daarvoor een uitstekend onderzoek opgezet en tezamen met de handel bekostigd. Helaas hebben enkele vissermannen dit onderzoek gefrustreerd door in de gesloten gebieden moedwillig te vissen. Niemand durft op dit moment over de gevolgen van dit vandalisme een voorstelling te doen. Bittere bewoordingen jegens deze lieden zijn een mooi moment als dit onwaardig. Beste vissers, u bent als geen ander de aangewezenen om dit proces te beheersen.

Uw thuishaven Lauwersoog verkeert in een turbulente situatie. Het is goed dat uw Gemeentebestuur zich met daadkracht inzet voor de verbetering van uw haven en wij vertrouwen op de goede wijze waarop de vele gemeenschapsgelden hier geïnvesteerd gaan worden. Het toenemende belang van het toerisme in de haven baart menig visserman echter zorgen. Wij hopen te zien dat de Gemeente doordrongen is van het feit dat de visserij de primaire aantrekkingskracht achter het toerisme op Lauwersoog is, hetgeen zij in haar beleid moet laten doorklinken.

Daarnaast is het fantastisch te melden dat onze Belgische zuiderburen de Groningse Noordzeegarnaal onlangs als beste hebben uitgeroepen boven de Zeeuwse of Volendamse garnalen. Onze zuiderburen zijn zoals bekend culinair geniaal waardoor ik hun oordeel zie als de ultieme garantie dat uw belangrijkste handelsorganisatie de goede toekomst zal krijgen die zij uiteindelijk verdient.

Kiest u voor een broodje rundertartaar, dan kunt u slechts bange vermoedens koesteren omtrent de diersoorten die daadwerkelijk in uw consumptie schuil gaan. Koopt u een broodje heerlijke Noordzeegarnalen, dan heeft u beduidend meer zekerheid aangaande uw broodbeleg. Echter, het sluimerende gevaar van de uit China afkomstige soortgelijke garnalen is nog steeds aanwezig. Wij prijzen de grootste locale garnalenhandel die maar liefst een kwart miljoen Euro aan Europese subsidie in de wacht heeft gesleept om een gerenommeerd Wagenings instituut methoden te laten ontwikkelen om zelfs gekookte visproducten op soort en herkomst te determineren. Hiermee zal fraude worden ontmaskerd en zal de handel in vis en garnalen zuiver kunnen blijven.

Tot slot wil ik één van uw jongste vissermannen prijzen voor zijn uitmuntend vakmanschap. Hij staat al enkele jaren te boek als de visserman die de meeste garnalen aan wal brengt. Met zijn daadkracht en vakmanschap compenseert hij de bescheidenheid van zijn kleine wadkotter. Nu is uw John Lukkien met zijn ZK 11 ook nog winnaar van de Productschap prijs voor de beste kwaliteit garnalen. Moge de ZK 11 met John en Vijko Lukkien een lange voorspoedige toekomst in het vooruitzicht liggen.

Beste toehoorders, ik wens u bij deze een zeer voorspoedig garnalenjaar toe. Blijft het initiatief naar uw zijde trekken en wacht nooit in lijdzaamheid af wat u overkomt. Pak de toekomst met uw beide handen en vormt deze naar uw voordeel. Ik wens u allen een mooie dag in dit mooie vissersdorp en ik hoop dat u allen met uw naasten volgend jaar weer op deze plek zal verschijnen.

[/blockquote]