Garnalenkoningin 2023 – Miriam Horn

Miriam Horn, geboren en getogen in Groningen, is een energieke vrouw van 41 jaar oud. Na haar studie aan de Hanzehogeschool te Groningen heeft ze haar passie gevonden in haar werk bij Siblu op Lauwersoog. Als toegewijde medewerker zet ze zich in voor het welzijn van anderen, altijd klaar om een helpende hand te bieden aan haar collega’s en gasten.

Naast haar carrière is Miriam ook een liefdevolle moeder van drie prachtige kinderen: haar zoon Skeg en dochters Robijn en Belle. Haar gezin is haar grootste bron van vreugde en inspiratie, en ze geniet van elke kostbare moment dat ze met hen doorbrengt.

Thuis wordt Miriam ondersteund door haar man, Harrold Broere, een ervaren schipper op de garnalenkotter ZK-5. Samen vormen ze een hecht team, waarbij ze elkaar steunen in hun professionele en persoonlijke doelen.

De hofdames zijn de zussen Wiebrig en Frouke Wieringa, het bloemenmeisje is Belle Broere, jongste dochter van de garnalenkoningin.

Troonrede

De kersverse Garnalenkoningin Miriam Horn erkent de moeilijkheden waarmee de sector te maken heeft. Ze zegt hier in haar troonrede het volgende over:

Onze geliefde sector heeft in het verleden moeilijke tijden gekend, maar stond nog nooit eerder zo onder druk als heden ten dage. Terwijl de brandstofkosten onverminderd hoog zijn, bemoeilijken ook andere factoren de visserij.

Hoewel de vloot volgens de Garnalenkoningin haar steentje bijdraagt aan duurzaamheid, maakt het verplicht inbouwen van een katalysator voor stikstofreductie in iedere kotter het voor vissers moeilijk om voort te blijven bestaan.

Het dreigende verbod met ingang van 2024 hangt de vissers als een zwaard van Damocles boven het hoofd.

Toch is de nieuwe Garnalenkoningin ook zonnig ingesteld en koestert zij vertrouwen. Met de volgende boodschap sluit zij dan ook haar rede af:

Onze geschiedenis heeft aangetoond dat het raadzaam is om te blijven vasthouden aan wat van waarde is. Hopelijk hebben we een prachtig visserijjaar voor de boeg en kunnen mijn schippers met de wind in de zeilen de horizon tegemoet varen.

Het wordt ongetwijfeld een bewogen jaar voor de nieuwe Garnalenkoningin.

Koninginneblog

Opening expositie in de Solte Campe

06 januari 2024|Reacties uitgeschakeld voor Opening expositie in de Solte Campe

De Garnalenkoningin en het bloemenmeisje Belle hebben vanmiddag de expositie in de Solte Campe geopend! Daarvoor mochten zij een garnaal "pellen". De expositie is nog tot 17.00 uur geopend.

Nieuwjaarsbijeenkomst Gemeente Het Hogeland

04 januari 2024|Reacties uitgeschakeld voor Nieuwjaarsbijeenkomst Gemeente Het Hogeland

Op de Nieuwjaarsbijeenkomst van Gemeente Het Hogeland hoog bezoek van Prins Carnaval CV Oldeclooster en de Garnalenkoningin uit Zoutkamp.

Nieuwe waterwerken Zoutkamp

14 oktober 2023|Reacties uitgeschakeld voor Nieuwe waterwerken Zoutkamp

Zoals jullie wellicht al weten, maakt het project Nieuwe Waterwerken in Zoutkamp kans op de wow-prijs samen met nog 7 andere projecten in het hele land. Onze Garnalenkoningin heeft vanochtend meegewerkt aan een promotiefilmpje voor

Lees meer in het Koninginneblog van Miriam

Koninginneschip

De ZK 17 van Dirk Sloot is dit jaar het Koninginneschip. Het was de eer aan eigenaar Dirk, Ronny van der Steeg en inval-schipper Thijmen Koster (tevens kleinzoon van Dirk) om de Garnalenkoningin en haar complete hofhouding op te halen vanuit Oostmahorn.

De tweede prijs ging naar de ZK 37 van schipper Alfred en vader Henk Buitjes. Derde werd de ZK 5 van Harrold Broere.

Mooiste machinekamer

De mooiste machinekamer had de ZK 37 van schipper Alfred en vader Henk Buitjes.

Tjeerd Dussel bokaal

In de media