De Garnalenkoningin

Het mysterie van de Garnalenkoningin

Het grootste geheim van Zoutkamp is toch wel de Garnalenkoningin. Ieder jaar wordt er weer druk gespeculeerd “Welke dame uit Zoutkamp zou dit jaar de Garnalenkoningin zijn?”, “Hoe zou ze er uit zien?”, “Wat voor jurk heeft ze dit jaar?”, “Wie zijn de Hofdames en wie is het Bloemenmeisje?”.

Het meest fantastische is dat de toekomstige Garnalenkoningin en haar hofhouding zich bewust zijn van het geheim. Het geheim omtrent de Garnalenkoningin is in de loop der jaren een traditie geworden! Zelfs de kleine bloemenmeisjes kunnen het voor zich houden, wat natuurlijk een hele prestatie is. Het viertal treft elkaar niet eerder dan Pinkstermaandag. De Garnalenkoningin weet dus niet eerder dan Pinkstermaandag wie haar hofdames en bloemenmeisje zijn en dat geldt vice versa ook zo.

Binnen de Stichting Vlaggetjesdag zijn er twee dames die de commissie Garnalenkoningin vormen. Zij zijn degene die het viertal bij elkaar zoekt. Hoe dit in zijn werk gaat, dat houdt de commissie voor zichzelf.

Het Kroontje van de Garnalenkoningin

Stichting Vlaggetjesdag heeft in 2012 besloten om een kroontje te laten maken voor de Garnalenkoningin. De dames van de commissie Garnalenkoningin zijn met deze opdracht op stap gegaan. Zij bezochten enkele juweliers, maar Kroon Garnalenkoningin1juwelier Dick en Elly Piersma Juweliers uit Dokkum stak er met kop en schouders bovenuit. De juwelier was ontzettend enthousiast en heeft een paar ontwerpen voor Stichting Vlaggetjesdag gemaakt. De dames van Stichting Vlaggetjesdag hebben het mooiste ontwerp uitgekozen. Ieder jaar wordt het kroontje naar Dick en Elly Piersma Juweliers gebracht en zij zorgen er geheel kosteloos voor dat het kroontje weer up to date is om Pinkstermaandag door de nieuwe Garnalenkoningin te worden gedragen. De Garnalenkoningin mag een jaar lang gebruik maken van dit mooie kroontje.

De Jurk

De Garnalenkoningin mag zelf het ontwerp van haar jurk bepalen. Datzelfde geldt voor de Hofdames en het Bloemenmeisje. De kleur van de jurk wordt bepaald door de Garnalenkoningin. De Hofdames en het Bloemenmeisje moeten zich hieraan aanpassen. Zij hebben wel de vrije keuze, maar het moet een mooie kleurencombinatie zijn met de Garnalenkoningin.

En dan gaan we van start!

De Garnalenkoningin bezoekt samen met de dames van de commissie Garnalenkoningin de coupeuse van Stichting Vlaggetjesdag. Waar deze coupeuse zich bevindt, is natuurlijk ook weer geheim! Het eerste bezoek is een kennismakingsgesprek en dan worden er ideeën uitgewisseld. De toekomstige Garnalenkoningin kan haar wensen uitspreken over het ontwerp en de kleur van de jurk. De coupeuse geeft haar de opdracht mee om goed na te denken over het ontwerp en de kleuren van haar toekomstige jurk.

Het volgende bezoek wordt al serieuzer. Nu wordt er besproken welk ontwerp jurk het gaat worden. De coupeuse gaat op zoek naar de kleur stof zoals de Garnalenkoningin deze heeft uitgekozen. De maten van de toekomstige Garnalenkoningin en haar hofhouding worden ook opgemeten. Jazeker mensen, de Garnalenkoningin en haar hofhouding hebben een jurk die speciaal voor hen op maat wordt gemaakt, zoals een echte koningin.

In het derde bezoek wordt de proefjurk gepast. De Garnalenkoningin kan eventuele veranderingen aangeven en ze maakt een definitieve keuze over de kleur.

Het vierde bezoek is spannend. Dan is de jurk zoals de Garnalenkoningin deze heeft uitgekozen gemaakt. De jurk moet perfect zitten. De Garnalenkoningin kan ook nu nog veranderingen doorgeven. Soms is dat omdat de jurk dan beter zit en zij zich er prettiger in voelt.

Er volgt nog een vijfde bezoek en soms een zesde bezoek. Het is de taak van de coupeuse om de jurk van de Garnalenkoningin perfect te maken.

De commissie verloopt dezelfde stappen met de hofdames en het bloemenmeisje.

Over het algemeen willen de dames van Zoutkamp wel Garnalenkoningin worden. Er is alleen één grote maar. De toekomstige Garnalenkoningin heeft namelijk de belangrijke taak om de rede voor te lezen nadat zij Pinkstermaandag van het Lauwersmeer is opgehaald door de Zoutkamper garnalenvloot.

Hier kunt u de rede van Garnalenkoningin 2018 Reliejanne Smit lezen.

De Garnalenkoningin is een jaar lang Garnalenkoningin. Dat begint Pinkstermaandag en eindigt de vrijdag van het pinksterweekend. In dat jaar kan de Garnalenkoningin gevraagd worden voor verschillende activiteiten. Hieronder volgen de activiteiten van onze Garnalenkoningin Reliejanne Smit, waar zij zich het afgelopen jaar tot nu toe voor heeft ingezet.

Activiteiten van de Garnalenkoningin 2018-2019

Ieder jaar op wordt traditiegetrouw op 2e Pinksterdag de nieuwe Garnalenkoningin door de Zoutkamper vloot binnen gehaald.
Voor 2018 is de eer aan Reliejanne Smit toebedeeld. Zij zal zich een jaar lang voor de visserij inzetten.

Zaterdag 23 juni 2018 mocht de Garnalenkoningin de prijsuitreiking van het bb-toernooi doen. Daarna is ze samen met het winnende team Zeester 1 op de foto geweest.
De heren mochten daarna een poging doen om het boeketje te vangen.

Zaterdag 30 juni 2018 mocht de Garnalenkoningin de opening van “De dei van de fiskery” in PaesensModdergat verzorgen. Vooraf is ze meegeweest om garnalen te vissen.
Ook heeft ze een speech gehouden.

Zaterdag 1 september 2018 heeft het evenement Zoutkamp Beleef’t het plaatsgevonden. Hier was ook de Garnalenkoningin met haar hofhouding bij aanwezig. Zij hebben
naast het uitdelen van garnalen ook de prijsuitreiking verzorgd. Het was weer een geslaagde dag.

garnalenkoningin Reliejanne Smit op Promotiedagen Groningen

Tijdens de Promotiedagen Groningen op 6 november 2018, vertegenwoordigde de garnalenkoningin Reliejanne Smit Zoutkamp op de stand van de nieuwe gemeente Het Hogeland.

garnalenkoningin Reliejanne Smit bij Winterwelvaart

De garnalenkoningin was bij Winterwelvaart in Zoutkamp op 8 en 9 december 2018 en reikte de oorkonde uit aan de Garnalenpelsters van Visserijmuseum.
“Voor de toewijding en de passie van dit ambacht levend te houden en door te geven aan de volgende generatie”

garnalenkoningin ontmoet Henk Jan Bolding de nieuwe burgermeester van de gemeente het Hogeland

De garnalenkoningin ontmoet Henk Jan Bolding de nieuwe burgermeester van de gemeente het Hogeland tijdens de nieuwjaarsborrel van de nieuwe gemeente op 2 januari 2019.

De afscheidsrede

De Garnalenkoningin heeft op de Garnalenparty die wordt gehouden in het Visserijmuseum in Zoutkamp haar laatste rede en tevens haar laatste optreden als Garnalenkoningin. Dan eindigt voor haar het jaar als Garnalenkoningin. Datzelfde geldt voor de hofdames en het bloemenmeisje. Pinkstermaandag zal haar opvolgster met de nieuwe hofdames en het nieuwe bloemenmeisje vanuit het Lauwersmeer verschijnen.

Hier kunt u de afscheidsrede van Garnalenkoningin 2016 Hillechien Zuidersma-Hulsebos lezen.

Dit zijn de dames die de eer hadden om de rol van Garnalenkoningin te mogen vervullen

2018 Reliejanne Smit
2017 Adriana Helbig
2016 Hillechien Zuidersma Hulsebos
2015 Manon Postma 
2014 Marloes Buikema
2013 Karin Wolters
2012 Lianne van der Veen – Bolt
2011 Suzanne van Straten
2010 Esther Rutgers
2009 Gerie van der Veen
2008 Josiena Broere
2007 Arendina Bolt
2006 Margriet Visser
2005 Lia Rienks
2004 Elize Nienhuis – Bos
2003 Miranda Nienhuis
2002 Gea van Straten – Westra
2001 Geen Garnalenkoningin
2000 Natascha Witkamp
1999 Susan Bolt – Toxopeus
1998 Nathalie van der Bleek
1997 Irene Postma
1996 Alida Toxopeus – van Hylkema
1995 Dineke v.d. Leest – Smit
1994 Jolanda Ozinga
1993 Yvonne Postma
1992 Alma Postma
1991 Ria Rienks
1990 Sjoukje Oortwijn
1989 Tanja Otter – Bolt
1988 Thea Wilkens – van Straten
1987 Betty Hiemstra – Dijksterhuis
1986 Annet Zijlstra – de Graaf
1985 Tiny Hoving – Brands
1984 Anneke van Dijk – Zijlstra
1983 Titie de Vries
1982 Gina Koning – Postma
1981 Boukje van Zuiden – van Straten
1980 Edith van Dulmen Krumpelman – Nienhuis
1977 – 1979 Geen Garnalenkoningin
1976 Bineke Bottema
1975 Tineke Wolters
1974 Rennie Kramer – de Vries
1973 Janet Voesten – van der Ploeg
1972 Willeke Visser – van der Ploeg
1971 Ria Strating – Lukkien
1968 – 1970 Rika Dijkstra
1965 – 1967 Anje Oosterheerd – van Wieren
1962 – 1964 Alie Bolt – Postma
1959 – 1961 Lauke Oldenhuis – Bolt
TOP