Garnalenkoningin 2022 – Malou Claassen

Malou Claasen heeft in 2022 de eer om Garnalenkoningin te zijn!

Zoals ieder jaar op wordt traditiegetrouw op 2e Pinksterdag de nieuwe Garnalenkoningin door de Zoutkamper vissersvloot binnen gehaald. Zij spreekt dan ook haar rede uit waarin ze terugkijkt naar het afgelopen seizoen, maar ook naar de toekomst voor de visserij. Vanwege de Corona konden er in de jaren 2020 en 2021 geen Pinksterfeesten georganiseerd worden en er was dus ook géén nieuwe Garnalenkoningin. Malou Claasen moest dit grote geheim dus dus drie jaar (!) met zich meedragen. Op maandag 6 juni 2022 werd het dan toch eindelijk bekend! Malou Claassen is de Garnalenkoningin van het seizoen 2022-2023!

De ontvangst op Tweede Pinksterdag was werkelijk stormachtig. Het weer werkte juist op het tijdstip van de ontvangst van de nieuwe Garnalenkoningin niet mee! Op de foto hierboven is de Garnalenkoningin en haar hofhouding nog enigszins droog, maar de regen viel met bakken uit de hemel. Van links naar rechts ziet u hofdame Dani Lukkien, Garnalenkoningin Malou Claassen, hofdame Femke de Vries en bloemenmeisje Nadine van der Veen. Vanwege het slechte weer sprak de kersverse Garnalenkoningin haar rede niet uit vanaf het podium naast de haar zo wel bekende ZK86, maar in het visserijmuseum, zie foto hieronder.

In het seizoen 2022-2023 heeft Malou als Garnalenkoningin diverse malen de visserijsector en het mooie dorp Zoutkamp mogen vertegenwoordigen. Op 20 juni 2022 deden André van Duin en Janny van der Heijden Zoutkamp aan in het kader van hun programma Denkend aan Holland. Samen samen met een hofdame en het bloemenmeisje heeft de Garnalenkoningin hen ontvangen. Ze kregen een kleine workshop garnalen pellen van Dirk Sloot en proefden een heerlijke garnalenkroket.

Op 4 juli 2022 ondersteunde de Garnalenkoningin de vissers bij hun staking op Lauwersoog.

Op 14 oktober hield ze een toespraak bij het 50-jarig jubileum van jachtwerf Gruno.

Op 9 december 2022 was ze aanwezig bij de overdracht van ‘het leugenbankje’ in de binnenhaven van Zoutkamp. Ze vertegenwoordigde het dorp toen wethouder Stefan van Keijzerswaard het karakteristieke bouwwerkje in de binnenhaven van Zoutkamp van de gemeente Het Hogeland overdroeg aan het visserijmuseum Zoutkamp.

Op 17 maart 2023 Op 17 maart 2023 was Malou uitgenodigd bij de officiële start van de werkzaamheden voor de Nieuwe Waterwerken Zoutkamp. Als symbolische handeling mocht ze zelf (!) de eerste hap uit de dijk nemen, wat de start symboliseerde van de afgraving van een deel van de dijk, op de plaats waar het nieuwe gemaal in de komende jaren gerealiseerd zal gaan worden.  Op de foto hieronder ziet u haar bekwaam de graafmachine hanteren.

Op 17 maart 2023 overhandigde Garnalenkoningin Malou een reddingsboei aan minister Adema, uit naam van en getekend door vele vissers, waarmee ze vroegen om stabiliteit, rust en vertrouwen in de visserijsector.

Op 24 maart 2023 bood ze namens Dorpsbelangen Zoutkamp de Dorpsvisie Zoutkamp 2022-2027 aan aan burgemeester Henk Jan Bolding.