Pinksterfeesten Zoutkamp:

Eenmaal per jaar is het 4 dagen groot feest in het gezellige vissersdorp Zoutkamp. Het hele dorp is tijdens deze dagen in een feestelijke stemming

Dit traditionele visserijfeest wordt voor zover bekend al gevierd vanaf de 16e eeuw. Met deze dagen staat het pittoreske Zoutkamp altijd bol van activiteiten.

Het is één van de weinige keren in het jaar dat de gehele Zoutkamper vloot gepavoiseerd binnenligt.

Er is voor jong en oud wat te beleven: kermis op en rond het dorpsplein, live muziek in de cafés en binnenhaven, markten, zeer uiteenlopende demonstraties, wedstrijden en spellen die betrekking hebben op de visserij.

Al decennia lang wordt op tweede pinksterdag traditioneel Vlaggetjesdag gevierd. Er is een grote braderie in en rond de binnenhaven, deze trekt ieder jaar duizenden bezoekers.

’s Morgens wordt het Koninginneschip door de jurering (het mooist verzorgde schip) bekend gemaakt. Traditie is dat de Zoutkamper vloot uitvaart om de Garnalenkoningin op te halen en te begeleiden. Dit gebeurt vanaf het Lauwersmeer.

De rest van de schepen begeleidt de intocht van de prijswinnaar (het Koninginneschip). Tevens kan er op alle andere schepen ’s middags (inschepen op eigen risico) worden meegevaren. Er varen vaak honderden mensen mee om de gekroonde vrouw op het Lauwersmeer te spotten.

Het hoogtepunt van de dag is het massaal binnenhalen van de nieuwe Garnalenkoningin en haar hofhouding. Elk jaar is dit weer een prachtig schouwspel dat duizenden bezoekers op de been brengt.

Eenmaal aan wal blikt de Garnalenkoningin in een rede onder andere terug op de garnalenprijzen en vangsten van het afgelopen visserij-jaar.

Elk jaar reizen er tijdens de pinksterfeesten duizenden toeristen naar het kleine vissersdorp Zoutkamp af. Het is een mooi feest, vol van cultuur en folklore.

Vlaggetjesdag impressie:

Vlaggetjesdag Zoutkamp wordt al decennia lang gevierd op 2e Pinksterdag. Er zijn dan allerlei feestelijke activiteiten. In de vroege uurtjes beginnen de marktlieden hun kraampjes op te bouwen. Deze staan in en rondom de binnenhaven. De stromen auto’s komen richting het dorpje en de feestgangers ontwaken weer om te genieten van één van de mooiste dagen van het jaar in Zoutkamp.

De verkeersregelaars staan klaar om op de weg alles in goede banen te leiden. Langzamerhand druppelen de cafés weer vol, voor degenen die de avond daarvoor in het feest hebben gezeten de perfecte gelegenheid om bij te praten.

En dan gaat het los.De kermis gaat open en langzaam maar zeker ontstaat er een gezellige drukte door het hele dorp. De viskarren en hamburgertenten staan weer paraat en de fotografen en journalisten lopen  door het dorp om mooie kiekjes te maken. Vrolijke mensen wandelen over de gezellige jaarmarkt, maken een praatje met een oude bekende, eten een visje en genieten van het feest. Het ‘ons-kent-ons’ gevoel is tijdens de pinksterfeesten duidelijk voelbaar .

De nieuwe Garnalenkoningin mag natuurlijk niet ontbreken deze dag.
Vele bezoekers/ bewoners wachten nieuwsgierig af welke Zoutkampse het dit jaar zal zijn. En wat voor jurk zou ze dragen? Rond 13 uur gaan er vele bezoekers en feestgangers aan boord van één van de vissersschepen die richting het Lauwersmeer varen om daar de Garnalenkoningin en haar hofhouding op te halen.
De feestboot met aan boord een drive-in show is altijd weer populair onder de vele feestgangers. Deze is dan vaak ook gezellig vol.
Rond half 4 ‘s middags vaart de gehele vloot weer binnen. Om het spannend te houden zit de nieuwe Garnalenkoningin op het laatste schip, wat eerder die ochtend door een deskundige jury verkozen is tot Koninginneschip. Onder de Zoutkampers gaan het hele jaar allerlei geruchten over wie het zou kunnen zijn.

Maar dan is het zover, het grote moment van de dag. Eenmaal aan wal zal de nieuwe Genoatkonigin een rede voordragen op het podium in de haven. Zij zal in haar toespraak onder andere terugblikken op de garnalenprijzen en vangsten van afgelopen jaar. Ondertussen gaan vele mensen weer richting kermis en cafés om daar verder te genieten van deze feestelijke dag.

Een aantal shantykoren zingen voor menig toerist hun oude vissersliederen in de haven. Dit geeft een authentieke sfeer wat met dit visserijfeest zeker niet mag ontbreken. Er zijn allerlei demonstraties te aanschouwen, denk aan de brandweer en KNRM maar natuurlijk ook de visserij: paling roken, netten boeten en garnalen pellen.
Je kunt meevaren op het schip van het Visserijmuseum. Deze vaart om Zoutkamp heen. Het is de perfecte kans om even lekker uit te waaien en om het dorp eens van een andere kant te bekijken.

In veel cafés is het ondertussen alweer volop feest met vele live artiesten en gezellige drive-in shows. Het is een drukte van belang en iedereen is in een feestelijke stemming. Er wordt gedanst en gesjanst onder het genot van een drankje.

Aan het eind van de dag rond 24.00 sluit de kermis. Ook in de cafés is het langzamerhand de hoogste tijd. Dit gaat meestal nog even door voor de echte die-hards die geen afscheid kunnen nemen van het mooiste weekend van het jaar.

Het was weer geweldig, maar aan elk feest komt een eind. De vissers moeten dinsdagmorgen weer vroeg op. Er moet weer gewerkt worden. Met Vlaggetjesdag nog vers in hun gedachten varen de Zoutkamper vissers weer richting hun werkhaven Lauwersoog.

De vele vrijwilligers maken de straten van Zoutkamp weer schoon en de mensen gaan weer verder met hun dagelijkse bezigheden. Op de dag na Pinksteren is er nog een café open waar nog even bijgepraat kan worden over het mooiste weekend van het jaar.

Vloot vlaggetjesdag vroeger      vlaggetjesdag8
Vissersvloot op 11 juni tweede pinksterdag in 1962. Alli Postma was           De vissersvloot van 1980, het jaar waarin Edith Nienhuis de
dit jaar de Garnalenkoningin.                                                                                Garnalenkoningin was.