Vlaggetjesdag

Elk jaar bezoeken duizenden toeristen de Pinksterfeesten in het vissersdorp Zoutkamp. Hoogtepunt van de festiviteiten is Vlaggetjesdag op Pinkstermaandag.

Tijdens Vlaggetjesdag kan het publiek zich vergapen aan zo’n 25 met vlaggetjes versierde garnalenvissersboten. Het is een van de weinige dagen in het jaar dat de gehele Zoutkamper vloot ‘binnen’ ligt.

Er is voor jong en oud wat te beleven: kermis op en rond het dorpsplein, livemuziek in de cafés en binnenhaven, markten, er zijn uiteenlopende demonstraties, en wedstrijden en spellen die betrekking hebben op de visserij.

Het hoogtepunt van de dag is het binnenhalen van de Garnalenkoningin en haar hofhouding. De Garnalenkoningin wordt met haar hofhouding door de gehele Zoutkamper vloot binnengehaald, maar er is slechts één schip die de dames aan boord mag hebben en dit is het zogenoemde “Koninginneschip”. Ieder jaar wordt er een kotter tot “Koninginneschip” benoemd. Dit houdt in dat dit “het mooiste en best verzorgde schip” van de Zoutkamper vloot voor dat jaar is. Met het Koninginneschip wordt de Garnalenkoningin met haar hofhouding onder toeziend oog van een groot publiek binnengehaald. Daarna vaart de gehele vloot met het Koninginneschip voorop terug naar de feestelijke haven van Zoutkamp, waar de Garnalenkoningin haar toespraak zal houden. Tijdens de toespraak wordt een terugblik op het afgelopen visserijjaar gegeven.

Nadat de Garnalenkoningin haar toespraak heeft gehouden, is het feest in veel cafés ondertussen alweer in volle gang met vele live artiesten en gezellige drive-in shows. Het is een drukte van belang en iedereen is in een feestelijke stemming.

Aan het eind van de dag rond 24.00 sluit de kermis. Ook in de cafés is het langzamerhand de hoogste tijd. Dit gaat meestal nog even door voor de echte diehards die geen afscheid kunnen nemen van het mooiste weekend van het jaar.

TOP